Te pieczone ziemniaki robią u mnie za cały obiad. Jeden dodatek i smakują obłędnie!

Dodano:
Pieczone ziemniaki z fetą Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Czy jest ktoś, kto nie lubi pieczonych ziemniaków? Można je zrobić na wiele sposobów, ale te ziemniaczane łódeczki to dosłownie: mistrzostwo świata!

Pieczone ziemniaki z fetą to dla mnie samodzielne danie, które lubię serwować na letni obiad (np. z kubkiem kefiru). Oczywiście mogą być też dodatkiem – świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, ryb albo warzyw z grilla. Robi się je łatwo, a prosty patent z masłem sprawia, że ich smak będzie wyjątkowy. Feta, którą posypujemy ziemniaki na koniec, jest tu idealnym dopełnieniem całości.

Jak zrobić pieczone ziemniaki z fetą?

Pieczenie ziemniaków nie jest trudne, ale warto znać kilka zasad. Do pieczenia najlepiej wybierać ziemniaki typu B (uniwersalne) lub C (mączyste). Typ C (np. popularne odmiany Bryza czy Irga) ma wyższą zawartość skrobi i sypką strukturę, dzięki czemu po upieczeniu wnętrze jest puszyste, a skórka chrupiąca. Typ B daje bardziej zwarte, ale wciąż delikatne w środku ziemniaki, idealne do łódeczek i talarków. Jeśli chcesz piec ziemniaki w całości, to dla lepszego efektu można je krótko obgotować przed pieczeniem, by uzyskać złocistą, chrupiącą powierzchnię. Warto też wybierać ziemniaki o podobnej wielkości, dzięki temu równomiernie się upieką.

Moja propozycja to ziemniaczane talarki doprawione ziołami. W trakcie pieczenia dodatkowo smaruję je roztopionym masłem. Ten prosty patent podpatrzyłam u znajomego kucharza. Do smarowania używam pędzelka, ale można też polewać ziemniaki masłem przy użyciu łyżeczki.

Przy doprawianiu ziemniaków nie przesadź z solą: feta, którą dodajemy po upieczeniu, również doda słoności całemu daniu.

Przepis: Pieczone ziemniaki z fetą

Prosty przepis z kilku składników.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
996 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g sera feta
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie ziemniakówZiemniaku pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wymieszaj z oliwą, dodaj suszone zioła, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po ok. 30 minutach wysuń blachę i posmaruj ziemniaki roztopionym masłem. Piecz jeszcze ok. 15-20 minut.
  2. Serowanie daniaGorące ziemniaki przełóż do miski i posyp pokruszoną fetą.

Jak podawać pieczone ziemniaki z fetą?

Pieczone ziemniaki z fetą są doskonałe na lekki obiad czy sycącą kolację. Możesz do nich podać gęsty jogurt, maślankę czy kefir. Rewelacyjnie pasuje do nich sadzone jajko i proste surówki z sezonowych warzyw, np. pomidorów, ogórków czy sałaty. Ziemniaki z fetą będą też dobre do dań z grilla: np. karkówki, kiełbasy czy pieczonej na ruszcie ryby.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...